Квадрокоптери стали дуже популярною технікою. Їх часто використовують як іграшки для дітей, застосовують для організації зйомки з повітря, відстеження будь-яких об'єктів. І високий попит на дрони, звісно, стає причиною стрімкого збільшення кількості пропозицій від виробників. Виставлена на продаж техніка відрізняється вартістю, функціональністю, рівнем надійності. І головне - підібрати відповідну модель, щоб досягти поставлених цілей під час її експлуатації. А з огляду на те, що однією з найважливіших характеристик безпілотника стає дальність польоту, на цьому моменті й зупинимося.

Для чого потрібно знати дальність польоту

Дальність польоту дрона - важлива характеристика. Вона показує, на яку відстань від точки вильоту може віддалитися апарат, зберігаючи здатність приймати команди від пульта управління, залишаючи достатньо зарядки акумулятора на зворотну дорогу.

Якщо буде куплено безпілотник з недостатньою дальністю польоту, є ризик не досягти поставлених цілей під час його експлуатації або втратити апарат через раптовий розряд акумулятора під час спроби відправити його на велику відстань.

Якщо придбати дрон з великою дальністю польоту, але використовувати його на значно менших відстанях, нічого поганого не трапиться. Тільки навіщо переплачувати великі гроші за можливості, які не застосовуються?

З огляду на сказане нескладно зрозуміти, чому дальність польоту квадрокоптера стає важливою характеристикою, яка має враховуватися при виборі техніки.

Від чого залежить дальність польоту

Розглядаючи тему з технічного погляду, зазначимо, що дальність квадрокоптера визначається двома основними чинниками:

  • Технологія зв'язку. Найдешевші безпілотники працюють через Bluetooth. Вони літають на дуже маленькі відстані, найчастіше - до 50 метрів. Зазвичай такі моделі купують для дітей як іграшки. Трохи функціональнішою буде техніка, управління якою здійснюється через Wi-Fi. Керувати нею виходить тільки в зоні дії сигналу. Зазвичай - це 100 метрів у приміщенні, до 300 метрів на відкритому просторі. А якщо говорити про дрон, дальність польоту якого виявиться найбільшою, це буде техніка на радіокеруванні. Якщо управління моделлю відбувається радіозв'язком на частоті 2,4 ГГц, то вона може віддалитися від точки вильоту на 5-10 км, не втрачаючи при цьому сигнал.
  • Ємність акумуляторної батареї. Чим вона більша, тим довше тримається заряд, і тим далі зможе відлетіти від точки вильоту безпілотник, повернувшись після цього назад. Звісно, ємність акумулятора прямо впливає на вартість апарата. Дрон з великою дальністю польоту коштуватиме значно дорожче, ніж модель з акумуляторною батареєю невеликої ємності, здатна подолати відстань не більше 1 кілометра. Але важливо розуміти, що характеристики акумулятора дають змогу визначити тільки орієнтовну дальність польоту. Вона коригуватиметься вагою самого безпілотника, погодними умовами, зокрема, силою вітру, а також якістю сигналу.
  • призначення дрона. Залежно від того, які саме параметри закладає виробник у пристрій, змінюватиметься дальність польоту і вартість пристрою. Чим більш сучасні коптери випускаються, тим дорожчими і якіснішими вони стають;
  • на вартість також може впливати якість камери і стабілізація, яка дасть вам змогу знімати цілі максимально чітко і легко їх розпізнавати. Завдяки цьому змінюється не тільки вартість, а й обсяг необхідних робіт для аналізу отриманих кадрів;
  • додаткові датчики і технології також можуть впливати на подолані відстані і вартість. До таких точно можна віднести GPS, автопілот, виявлення перешкод та інші.

У будь-якому разі тепер ви знаєте, завдяки чому може літати квадрокоптер на далекі відстані, на які моменти звертати увагу під час вибору техніки.

Цінові категорії дронів

Дивлячись на ціну, також можна зорієнтуватися в тому, наскільки далеко вдасться відлетіти від точки вильоту дрону, не втрачаючи сигналу, залишаючись керованим. Якщо говорити про найдешевший квадрокоптер, дальність польоту такого апарата не перевищить 250 метрів. Зазвичай такі безпілотники літають на 100-150 метрів. Ціна техніки - до 100 доларів.

Модель Darwin 129 7 Longe Range PNP - це унікальна комбінація високих характеристик і оптимальної ціни. Встановлено двигун 2507-180 кв 3-5с і зручна колісна база 280 мм. Використовується для управління контролер польоту F4. Є відеопередавач на 5,8 Гбіт/с TX805. Питання, на яку відстань літає дрон, досить велике, але ця модель може долати відстані до 5 кілометрів.

Дорожчі дрони літають на відстань до 500 метрів, залишаючись керованими, маючи достатньо заряду акумулятора, щоб повернутися назад. Вартість апаратів коливається в межах 200-300 доларів. При цьому ця категорія техніки вважається найпопулярнішою, і її виробники наповнюють новими моделями найактивніше. Це свідчить про те, що, найімовірніше, в даній ціновій групі незабаром вдасться знайти і квадрокоптер з великою дальністю польоту - до 1 кілометра.

Популярний дрон DarwinFPV 129 вирізняється наявністю технології перегляду від першої особи. У своїй комплектації дальність польоту квадрокоптера досягає 5 кілометрів, що можна назвати відмінним показником. Працює пристрій на частоті 5,8 ГГц і знімає в 4К роздільній здатності. Професійний коптер має другий клас вантажопідйомності.

Найдорожчі безпілотники, ціна яких перевищує 300 доларів, літають ще далі - на 5-7 км від пульта управління і навіть більше. У цій групі також систематично з'являються нові моделі, що перевершують попередників за технічними можливостями і параметрами. За останніми даними, отриманими в результаті моніторингу пропозицій на ринку, максимальна дальність польоту квадрокоптера становить 12-18 кілометрів (модель DJI Air 2S). Такий апарат обходиться покупцеві понад 1000 доларів. Знову ж таки, можливості безпілотників продовжують розширювати. І, можливо, незабаром у продажу з'являться більш функціональні моделі.