Більшість людей, що мають квадрокоптер, використовує його в теплу пору року, а на холод відправляє на зберігання в гараж, шафу або на горище, незважаючи на те, що техніку можна експлуатувати і взимку, хоч і не всяку. І тут важливо розуміти, що для підтримки справного функціонування пристрою, тривалої його служби необхідно розібратися, як зберігати дрон правильно, дотримуватися існуючих правил. А тішить те, що пристрої зовсім нескладні. У цьому ми зараз переконаємось, вивчивши, як організувати зберігання та безпроблемне використання безпілотника..

Огляди перед кожним польотом

Вирішивши запускати дрон, його обов'язково потрібно оглядати, звертаючи увагу на корпус, пропелери, камеру, двигуни, відсік акумулятора. Тут не повинно бути бруду, механічних пошкоджень, порушення з'єднання деталей. Тільки якщо все гаразд, безпілотник можна запускати. Якщо ж виявлено якусь проблему, її необхідно якнайшвидше усунути. Це допоможе уникнути ймовірних неприємностей при запуску техніки, більш глобальної її псування.

Якщо ви плануєте забирати квадрокоптер на тривале зберігання, всі поломки потрібно усунути в обов'язковому порядку. В іншому випадку за тривалий термін ви ризикуєте просто про них забути.

Повне чищення

Щоб підтримувати пристрій у справному стані, мало просто протирати його корпус, усуваючи пил та забруднення. Необхідно проводити більш масштабне його чищення, зокрема, всередині. Для цього рекомендується використовувати:

  • продувну грушу;
  • балончик стиснутого повітря;
  • спеціальний йоржик чи щітку – вони часто є в комплекті.

Увага потрібно приділяти всім ділянкам безпілотника, зокрема, щілинам підвісу, зоні біля фіксаторів пропелерів, отворам та прорізам на корпусі тощо.

Якщо в інструкції до конкретної моделі зазначено, що необхідно періодично змащувати та чистити підшипники двигуна, значить, ці рекомендації також потрібно дотримуватись в обов'язковому порядку.

Оновлення прошивки

Щоб дрон функціонував справно, потрібно систематично оновлювати програмне забезпечення. Це стосується й пульта керування. Якщо цього не робити, можуть виникнути проблеми в експлуатації. Відстежувати оновлення потрібно для кожної моделі окремо. Після тривалого зберігання перевірити наявність нових версій потрібно обов'язково.

Правильна зарядка акумуляторної батареї

Якщо тривалий час зберігаєте квадрокоптер, і не використовуєте його, необхідно підтримувати заряд акумулятора на відмітках 40-65%. Для цього в цій комплектуючій передбачено спеціальний режим.

Важливо не зберігати дрон із повністю зарядженим або розрядженим акумулятором. У такому разі підвищується ризик поломки. Також потрібно не забувати від'єднувати від акумулятора провід живлення та діставати його з кейсу зарядки.

Правильне зберігання акумулятора

Категорично не рекомендується зберігати квадрокоптер із встановленим акумулятором. Літій-полімерні батареї краще тримати при тривалому зберіганні в окремому вогнетривкому чохлі. Також потрібно захищати їх від потрапляння сонячних променів, тримати у місці, де температура навколишнього середовища не перевищує 25 градусів тепла.

Фіксація рухомих частин

Після використання дрону, перед розміщенням його на зберігання, краще зафіксувати рухомі деталі, від'єднати навісне обладнання, камеру, якщо це передбачено конструкцією. Так ви зведете до мінімуму можливість пошкодження комплектуючих, наприклад, при випадковому падінні техніки. Крім того, зберігати квадрокоптер у частково розібраному вигляді значно зручніше.

Умови зберігання безпілотника

Щоб неправильне зберігання дрону не стало причиною поломок, вам слід знати та враховувати умови, які потрібні для підтримки справного стану техніки:

  • якісна та щільна упаковка;
  • гарне провітрювання приміщення;
  • виключення близького розташування джерел вологи;
  • підтримка температурного режиму в районі 20-25 градусів;
  • захист від попадання прямих сонячних променів;
  • огородження техніки від електромагнітного впливу.

Сонце, волога, холод, спека, електромагнітне випромінювання, механічна дія – все це може спричинити появу несправностей у квадрокоптері. Тому техніку слід убезпечити від усіх негативних факторів. Найкраще місце для зберігання дрону – шафа, закриті полиці.

У чому краще зберігати безпілотник

Зберігати дрон найкраще у спеціальній сумці чи чохлі. Якщо ви користуєтеся відносно недорогою технікою, для зберігання підійде і заводська коробка. Але дорогі моделі краще все-таки зберігати у спеціальних сумках. Вони забезпечують більш високий рівень захисту для пристроїв, виявляються зручнішими при їх перевезенні, наприклад, під час подорожей. Зазвичай сумки мають тверду оболонку та пінополіуретанову підкладку. Це і дозволяє уникнути будь-яких неприємностей, пов'язаних із зберіганням та транспортуванням дрону.

Перевірка після зберігання

Після зберігання перед запуском обов'язково потрібно:

  • оглянути техніку та пульт керування на предмет наявності чи відсутності пошкоджень;
  • перевірити, чи немає на акумуляторі іржі, ознак здуття;
  • повністю зарядити акумуляторну батарею;
  • завантажити останні оновлення, щоб програмне забезпечення працювало без збоїв;
  • переконатися у справній роботі техніки – зробити пробний запуск перед початком повноцінної експлуатації.

Ці правила дуже прості, але їх дотримання виявляється максимально ефективним у захисті техніки від частих та серйозних поломок. Тому всі представлені поради рекомендується перечитати ще раз, і дотримуватись при використанні та зберіганні дрону.