FPV - система управління польотом від першої особи. Якщо дрон оснащений таким обладнанням – відчуття, порівняно зі звичайним польотом, значно відрізнятимуться. Людина керує дроном, але має можливість побачити політ ніби на власні очі.

Ще кілька років тому FPV обладнання використовували для оснащення дорогих моделей, але тепер воно стало доступним і для бюджетних моделей квадрокоптерів.

Що таке FPV дрон?

До складу безпілотника входить велика кількість компонентів, він складається з:

  • Рами. Є основою коптеру FPV. За допомогою цього фундаментального елемента формується зовнішній вигляд пристрою. Можна обрати готовий дизайн чи створити індивідуальну конструкцію. Розмір розраховують по діагоналі. Саме від розміру рами залежить вибір пропелерів.
  • Контролера польоту. Є мозком безпілотника, найскладнішим компонентом. Він має датчики, що передають дані ПЗ, також він приймає дані, отримані від пілота. Потім, користуючись двома наборами даних, від контролера надходять команди двигунам, дрон переміщається відповідно до команд.
  • Електронного регулятора ходу. Призначений для прийому команд від польотного контролера, потім вони перетворюються на команди для мотора. Процес заснований на перетворенні енергії системи живлення та даних, отриманих від контролера польотів, у трифазні електроімпульси. Від рівня потужності залежить швидкість обертання двигунів.
  • Моторів. Призначені для одержання потужності, необхідної для підняття коптера у повітря. Найчастіше користуються безщітковими моторами. Незважаючи на невеликі габарити, вони мають велику потужність. Для позначення розміру двигуна використовують двозначне число, також є дані про кількість обертів на вольт.
  • Пропелерів. Пропелерами забезпечується тяга FPV дрону. Вони прикріплені до двигуна, їх обертання відбувається з такою ж швидкістю. Пропелери виготовляють у різних стилях, вони відрізняються за розмірами. Може бути різною кількість лопатей, їх розмір та форма. Довговічність та вага компонента залежить від матеріалу, з якого він виготовлений.
  • Радіоконтролера та радіоприймача. Радіоприймач призначений для прийому команд від радіоконтролера і передачі даних контролеру польоту. Пілоти під час виборів радіосистем враховують свої потреби. Переважно використовують радіоприймач з меншим параметром затримки. Цей параметр означає, протягом якого часу безпілотник отримує команди від контролера.
  • Контрольної камери. Саме через неї пілот бачить навколишнє коптера. Випускають камери різного розміру та якості. Але необхідно враховувати, чим більше інформації передається через камеру – тим більше стає потенційна затримка в системі.
  • Відеопередавача. Необхідно, щоб передача відео була з польотної камери. Відеопередавачі відрізняються розмірами, потужністю, характеристиками. Вони працюють на різних частотах, що дозволяє виконувати різноманітні завдання. Безпека групових польотів залежить від правильності управління дроном.
  • Плати керування живленням. До неї підключається акумулятор та інші компоненти. Деякі плати не тільки розподіляють живлення, вони можуть фільтрувати потужність, забезпечити подачу живлення з різною напругою.
  • Батарей. Акумулятор – основне джерело живлення FPV квадрокоптера. Від них залежить не лише тривалість польоту, а й потужність апарату. Для живлення літальних апаратів зазвичай використовують літій-полімерні акумулятори. Вони складаються з окремих елементів, номінальна напруга кожного – 3,7 В. Чим більша їх кількість – тим вища напруга, тим більша швидкість обертання моторів. Для оцінки батарей застосовують вольтаж та ампер-годинник. Чим більша потужність акумулятора – тим більша його вага, відповідно, політ триватиме менше, мотори будуть змушені пересувати збільшену вагу.

Щоб спостерігати за тим, як летить квадрокоптер, використовують спеціальні FPV-окуляри. Також можна скористатися окремим монітором, але рівень видовищності через окуляри – найвищий. Окуляри схожі на ті, які використовуються в VR, картинка перед очима пілота, тому він почувається частиною дрону.

Які існують різновиди FPV?

Безпілотники розрізняються не тільки за функціоналом, вони використовують різну частоту зв'язку. За цим параметром вони поділяються на:

  • Аналогові 2,4 ГГц. Подібне обладнання характеризується низькою якістю частоти, що приймає радіосигнал. Якщо оцінювати відео, воно розмите через шуми. На цій частоті працюють не тільки дрони, а й величезна кількість приладів, які допомагають людині у повсякденному житті. Мікрохвильові печі, мобільні гаджети, які підключені до WiFi - все це є джерелами шуму для безпілотників. В результаті запускати їх у міських умовах практично неможливо.
  • Цифровий WiFi. Технологія передачі даних є популярною завдяки своїй простоті. Подібним обладнанням користуються для бюджетних моделей. У ролі монітора може бути планшет або звичайний смартфон. Для керування дроном знадобиться встановлення програми на гаджет та підключення до WiFi точки безпілотника. Але потрібно враховувати, що сигнал передається на певний радіус, крім того, картинка передається зі значною затримкою.
  • Аналоговий 5,8 ГГц. Подібні коптери вибирають професіонали. Відеозображення має оптимальну пропускну здатність навіть на великій відстані. Якщо передачею даних є затримка - вони непомітні оку людини, тому така частота – ідеальна до участі у гонках. Потрібно враховувати, що обладнання коштує дорого, можливо, знадобиться додаткове придбання монітора та окулярів, заміна передавача на модель з більшою потужністю.

Як обрати квадрокоптер із технологією FPV?

Сила відчуттів та якість польоту залежать від деяких параметрів, які здаються неважливими:

  • Телеметрія. Завдяки їй політ стає комфортнішим і безпечнішим. На моніторі пілот постійно бачить цифри, в реальному часі він здійснює контроль за висотою та швидкістю польоту, відстанню до бази, станом батареї та іншими параметрами.
  • Датчик повороту голови. Цей елемент не обов'язковий. Коли пілот повертає голову, автоматично повертається камера на безпілотнику. Політ у результаті стає більш реалістичним.

Вибір дрона - заняття, до якого потрібно ставитись відповідально. Якщо з FPV-системами тільки розпочато знайомство, не варто починати з дрон-рейсингу. Необхідно освоїти керування безпілотником по камері, він має відмінності від традиційного. Починати можна з маленьких бюджетних коптерів. Як правило, запуск дрона такого типу відбувається без проблем. Найбільший ризик – зліт та посадка, ці навички потрібно відточити. Для тренування слід вибирати відкриті майданчики, на яких відсутні будинки та дерева. Не варто тренуватися на майданчиках з асфальтом, краще проходити елементи на м'якій траві, тому що падіння під час першого досвіду неминучі.

Потрібно враховувати, що FPV-окуляри можуть спричинити запаморочення та головний біль. Це особливо важливо для людей, які мають поганий зір. Тому слід спочатку попрактикуватися з гаджетом, взятим напрокат, ніж купувати недешевий аксесуар.

Грамотно обрана апаратура – запорука захоплюючих польотів. Перед придбанням коптера варто порадитися з професіоналом, поставити всі питання.