Ще кілька років тому селфі можна було зробити лише на відстані витягнутої руки або за допомогою спеціального пристрою – монопода. Наразі з'явилися нові можливості для створення пам'ятних знімків на тлі цікавих пам'яток. Селфі-дрони виводять культуру автопортретів на новий рівень. Зйомка з висоти, відеофіксація, запис романтичних моментів, «стеження» за власником при катанні на велосипеді, роликах, водних лижах – стало можливим за допомогою квадрокоптерів та встановленої камери. Розберемо, на що звернути увагу при виборі, плюси та мінуси подібних пристроїв, наведемо приклади дронів від різних торгових марок.

Ключові критерії вибору

Якщо ви вирішили купити квадрокоптер для селфі, вибір необхідно здійснювати з урахуванням таких складових:

  1. Розмір. Чим компактніший і легший дрон, тим він мобільніший, його легше переносити. Масивні конструкції важкі, тому не дуже підходять для зазначених функцій. Є моделі мініатюрних розмірів, які легко поміщаються в рюкзак. Також на ринку представлені варіанти, що складаються. Промені з гвинтами легко забираються в одну площину з корпусом або під дно основи. Щоправда, через розміри може «страждати» оптика, а це одна з найважливіших частин апарату. Придбати можна кишенькові моделі, які легко розміщуються на долоні дорослої людини.
  2. Вага. При малих габаритах дрон важить менше. Це добре, бо його легко транспортувати. Але за наявності вітру вдалі кадри не вийдуть. Великої маневреності від таких апаратів чекати не варто, акцент зроблено інші властивості. У легких коптерів картинка може бути розмитою.
  3. Скільки триває політ. Цей параметр залежить від акумулятора. Час автономної роботи у міні-дронів близько 7-10 хвилин. За достатнього досвіду цього має вистачити для реалізації задуму. Є варіанти із зарядом батареї до 15-20 хвилин, але вони коштують дорожче та габаритніші. Можна придбати запасний набір акумуляторів.
  4. Стабілізація зображення. Камера – це те, що є ключовою цінністю в пристрої. У більшості міні-дронів відсутня механічна стабілізація, тому апарати оснащені електронною. Цей момент позначається на знятому матеріалі. Опція дозволяє уникнути тремтіння під час зйомки відео, отримання розмитих кадрів.

Мінуси селфі-дронів

Як і будь-яка продукція, квадрокоптери для селфі мають низку недоліків. Важливо ретельно провести моніторинг пропозицій на ринку, дізнатися про пріоритетні якості при підборі, щоб не платити за непотрібний функціонал.

Рекламні компанії подають товар у рожевому кольорі, наголошуючи на параметрах, які не є важливими для подібного типу пристроїв.

Які властивості міні-дрону розрекламовані, але до ключових переваг їх зарахувати складно:

  1. Тривалість польоту без заряджання. Більшість компактних квадрокоптерів працюють на одній батареї трохи більше 10 хвилин. Якщо реклама говорить про протилежне, це звичайний маркетинговий трюк. Тільки після винаходи маленьких батарей з великою ємністю час автономної роботи значно збільшується.
  2. Зйомка у 4К-форматі. Це зображення високої чіткості. Якщо знімки робляться для постів у соцмережах, достатньо HD та FullHD якості. Професіонали використовують апарати з складнішими параметрами, на яких закріплені камери з необхідною оптикою. Для зйомки кліпів, реклами, телевізійних програм - у цьому випадку потрібна серйозна техніка з режимом 4К.
  3. Вартість пристроїв. Вартість бюджетних моделей стартує від 50-70 доларів. Все, що дешевше, не варте уваги. Звичайні безпілотники без потрібних опцій. Топове обладнання з розширеним функціоналом може коштувати від 500 доларів та вище.

Рейтинг квадрокоптерів для селфі

Розглянемо моделі міні-дронів із різними експлуатаційними якостями. Кожен апарат вартий уваги у своїй ціновій категорії. Проаналізуємо їх плюси, мінуси, функціонал, середню вартість.

JJRC H49WH

JJRC H49WH є компактною моделлю коптера. У складеному вигляді пропелери прикривають камеру від пошкоджень. Вартість 40-45 доларів.

Характеристики:

  • зручний пульт управління, регулювання може здійснюватися також зі смартфона;
  • опція FPV виводить відео з камери через Wi-Fi, дозволяє запускати чи зупиняти запис, робити фото;
  • наявність барометра, функції стеження;
  • роздільна здатність відеосигналу 720р;
  • гарне утримання позиції.

Недоліки:

  • мінімальна тривалість польоту (5-7 хвилин);
  • при складанні гвинти виступають за основу, можна легко пошкодити при носінні в сумці або рюкзаку.

SIMTOO MOMENT HOSHI 007PRO

SIMTOO MOMENT HOSHI 007PRO – компактний складаний фотокоптер із оригінальним зовнішнім виглядом. Випускається у кількох колірних рішеннях (Ultimate Black, Rose Gold, Gold). Ціна 260 доларів.

Робочі параметри:

  • головна особливість – 16 Мп камера, яка дозволяє робити якісні фото, кут повороту складає 147 градусів;
  • тривалість польоту до 15 хвилин;
  • оснащений системою GPS/ГЛОНАСС у поєднанні з комплексом ультразвукового та оптичного сенсора;
  • автозліт та посадка з рук;
  • підтримка режиму Follow me (візуальне відстеження);
  • захист лопатей гвинтів від пошкоджень завдяки продуманій конструкції пристрою.

Вага дрону складає 420 грам.

Dji Spark

Dji Spark – міні-дрон для аерозйомки від компанії DJI. Оснащений фірмовими технологіями, підтримує інтелектуальні режими польоту. Ціна апарату 850 доларів.

Особливості:

  • компактні габарити, мала вага, не вимагає спецумов для перенесення. У комплектацію входить фірмовий кейс;
  • вбудована камера має роздільну здатність 12 Мп з матрицею на базі сенсора CMOS;
  • дрон-селфі розуміє жести власника, робить фотографії, сідає на долоню. Для керування достатньо освоїти кілька типових жестів;
  • наявність механічної та електронної стабілізації. Відео у високій якості передається на відстань до 100 м через систему Wi-Fi при керуванні зі смартфона. Якщо підключити пульт дистанційного керування, дистанція збільшиться до 2 км.

Мінуси:

  • невеликий час автономної роботи - всього 16 хвилин;
  • висока вартість;
  • роздільна здатність камери 1080p. Враховуючи ціну, виробник може оснастити апарат 4К-режимом.

Описані селфі-дрони мають гарні експлуатаційні характеристики, але не позбавлені недоліків. У продажу є моделі в різному ціновому діапазоні. У наступній статті розглянемо їх докладніше.

Нижче наведено відео з оглядом найпопулярніших квадрокоптерів.

Раніше Селфі-Дрон був незвичайним і дорогим гаджетом. Зараз техніка доступна для покупки, тому що на ринку представлені позиції з різними властивостями та ціною. Технології удосконалюються, а це означає, що надходитимуть новинки з розширеним функціоналом та потужнішою оптикою.