Останнім часом стосовно безпілотних літальних апаратів дуже часто застосовують такі назви, як: безпілотник, дрон, квадрокоптер, мультикоптер. Хтось вважає, що різниці між цими термінами немає. Інші ж навпаки, цікавляться, чому є стільки назв і що вони означають. І одразу зазначимо, що деякі поняття справді є синонімами. Але є й терміни, що мають відмінне значення. Щоб точніше розібратися в темі, її слід розглянути уважніше.

Головні відмінності квадрокоптерів, дронів і БПЛА

Здебільшого терміни використовуються для позначення пристроїв, які можуть пересуватися в повітрі та виконувати певні завдання. Але насправді кожну категорію можна відокремити специфічними особливостями:

  • коптер. У конструкції передбачено одразу чотири гвинти, що робить її стійкою та маневреною. Зазвичай використовується для фото- і відеозйомки та керується за допомогою пульта дистанційного керування;
  • дрон. Ширше поняття, яке може включати в себе практично всі інші види літальних апаратів без пілотів. Відрізняються наявністю фіксованих крил або численних гвинтів. Використовуються для найрізноманітніших завдань. Від військових операцій і до сільськогосподарських робіт. Оснащені зазвичай різними датчиками і камерою;
  • БПЛА. У більшості випадків мається на увазі потужна система, яка за розміром може перевищувати зріст людини. Це офіційний термін, який включає в себе всі види конфігурацій. Найчастіше потрапляють під суворі правила регулювання законності їх використання.

Вибираючи між різними варіантами коптерів, ми рекомендуємо насамперед звернути увагу на завдання, які ви ставите перед пристроєм. Завдяки цьому вам буде в рази простіше вибрати відповідну модель і почати з нею працювати на постійній основі.

Що таке дрон?

Як вище згадувалося, основна відмінна риса дронів - відсутність екіпажу. При цьому пересуватися вони можуть різними способами: по воді, повітрю, землі і навіть під водою. Основна мета застосування такої техніки - розвідувальна, адже подібні пристрої можуть рухатися такими місцевостями, які виявляються недоступними для людини з якихось причин. Плюс до всього, дрони виявляються досить автономними, деякі моделі можуть заряджатися від сонячної енергії. А якщо зазирнути в майбутнє, то незабаром ми побачимо техніку, яка самостійно доставляє вантажі, проводить моніторинг погодних умов, виконує низку інших корисних функцій.

Виходить, що дрон - це техніка, яка пересувається автономно. І загалом так можна було б назвати літаки, гелікоптери, автомобілі, інші транспортні засоби на автопілоті, адже сьогодні будь-який ґаджет, техніка, що керується дистанційно, називається дроном. Ось через це і з'являється плутанина. Важливо розуміти, що є автономна техніка, яка підходить під опис дронів, але все одно не є такою і не може так називатися.

Що таке безпілотний літальний апарат (БПЛА)

БПЛА - це літальні апарати, які пересуваються, не маючи екіпажу на борту. Вони відрізняються конструкцією і виконуваними завданнями, від цього і залежить ступінь автономності. Також до списку відмінностей можна віднести призначення, зовнішній вигляд. Загалом безпілотні літальні апарати можуть пересуватися за заздалегідь заданим маршрутом, чітко дотримуючись певної траєкторії. В окремих моделях (військових) встановлюються системи автоматичного розпізнавання цілі, на борту може розміщуватися зброя. Така техніка повністю або частково управляється оператором, тому ще називається дистанційно-пілотованими апаратами. Але важливо знати, що системи управління виявляються вельми вразливими, що є суттєвим недоліком, який створює перешкоду для масового застосування БПЛА у військовій справі.

Як висновок зазначимо, що безпілотні літальні апарати оснащуються цілим комплексом датчиків, системами управління і камерами. Саме завдяки їм вони і можуть виконувати свої основні функції в галузі розвідки, вивчення території або просто в процесі спостереження за будь-яким об'єктом, якщо працювати доводиться на ділянці, до якої людині важко отримати доступ. Моделі, які пересуваються без активної участі людини, мають передбачати функціональну систему автопілотування.

Що потрібно знати про мультикоптери

Мультикоптерами називають літальні апарати, які приводить у рух група гвинтів. Залежно від їхньої кількості відрізняється і назва техніки:

  • 3 гвинта - трикоптер;
  • 4 - квадрокоптер;
  • 6 - гексакоптер;
  • 8 - октокоптер.

Як бачимо, головна відмінність мультикоптерів - це кількість гвинтів. І якщо говорити про квадрокоптери, то стає зрозуміло, що їх можна називати мультикоптерами, оскільки це і є різновид техніки, що розглядається. Плюс до всього, апарати з чотирма гвинтами користуються сьогодні найбільшою популярністю, тому що відрізняються простотою управління, стабільністю польоту, автономністю. Друге місце посідають гексакоптери.

Якщо порівнювати квадрокоптери з радіокерованими вертольотами, то перші все-таки виграють за стабільністю під час польоту. Саме тому їх почали дуже часто використовувати для організації фото- і відеозйомки з повітря.

Цікаво! В іноземній мові для повітряного селфі з'явилося нове визначення - dronie. Але з дронами його не варто пов'язувати. Це, знову-таки, маркетингові фішки.

Квадрокоптер може називатися безпілотним літальним апаратом, якщо на його борту немає людини. В іншому зазначені види техніки ідентичні і використовуються з одними і тими ж цілями: розвідка, спостереження, різні дослідження.

До слова, сьогодні є виражена тенденція до розвитку доставки за допомогою розглянутих апаратів, наприклад, продуктів харчування, фастфуду. Ідея хороша, бо доставляти їжу можна з вищою швидкістю, при цьому заощаджуючи значну кількість коштів на її транспортуванні до замовника. Головне - відстежувати рух і місце знаходження літального апарату.

Цікаво знати! У 2017 році було запатентовано вежу для коптерів-кур'єрів. Патент оформила компанія Amazon.

Як бачимо, БПЛА дійсно виявляються корисними для людини, дають змогу спростити розв'язання безлічі різнопланових завдань, а не тільки слугують цікавими іграшками, помічниками в операторській справі. І радує те, що сьогодні процес реєстрації літальних апаратів не становить особливих складнощів, як це було раніше. Головне - дізнатися про його тонкощі та послідовність дій.

Гірокоптери

Якщо розглядати коптери, які призначені для підйому людини в повітря, то вони вже не будуть безпілотними літальними апаратами. Їх називають мультикоптерами або по-іншому, залежно від кількості встановлених гвинтів.

Також до легких літальних апаратів, створених для підйому людини в повітря, належать і ґірокоптери. Вони відрізняються від квадрокоптера кількістю гвинтів. Гірокоптер має більше схожості з вертольотом.

Яка різниця між дроном та квадрокоптером

Щоб краще розуміти суть, зберемо основну інформацію таблицю.

Як висновок зазначимо, що будь-який квадрокоптер можна називати дроном, але не кожен дрон виявиться квадрокоптером. При цьому безпілотні літальні апарати мають доволі широку сферу застосування, використовуються з такими цілями:

Питання Дрон Квадрокоптер
Що це таке Будь-який літальний апарат, керування яким здійснюється дистанційно БПЛА, оснащені чотирма гвинтами. Належать до цивільної техніки.
У якому середовищі пересувається Повітря, земля та воду Только по повітрю
Область застосування Цивільна, у військовій справі Цивільна
Кому доступний Всім бажаючим Всім бажаючим
  • фото-, відеозйомка з повітря;
  • розваги;
  • транспортування вантажів;
  • охорона території;
  • вивчення місцевості;
  • відпрацювання стрільби по цілі;
  • гасіння пожеж тощо.

Тепер ви знаєте, чим відрізняються дрон, квадрокоптер і безпілотний літальний апарат. Як бачимо, розглянута техніка має і загальні характеристики/можливості, і відмінності. Володіючи представленою вище інформацією, ви будете краще орієнтуватися серед різновидів сучасних апаратів. Але пам'ятайте, що все одно дуже часто оточуючі називають речі не своїми іменами, навіть з маркетинговими цілями.