Вважається, що холодна пора року – не найкращий період, щоб запускати квадрокоптер. Але взимку можна зробити чудові кадри, тому багато пілотів ризикують. Потрібно враховувати, що не вся техніка призначена для екстремальних польотів. Зазвичай дізнатися температуру, за якої її можна запускати, можна в технічному паспорті.

Чи можна літати на квадрокоптері взимку?

Теоретично, якщо правильно зробити утеплення, безпілотник та його електроніка не постраждають. Основне протипоказання – вантажопідйомність. Не кожна модель має можливість підйому додаткової маси. Крім того, не всі літальні апарати оснащені спеціальними прокладками та оригінальними утеплювачами.

Тому потрібно продумати, як утеплити квадрокоптер зимою. При зміні конструкції важливо не порушити технічні показники та льотні характеристики. Наприклад, для підтримки температури всередині механізму закривають вентиляційні отвори, але це загрожує небезпекою перегріву.

Особливості запуску дрона зимою

Найбільшою проблемою стає втрата заряду. Через мороз акумулятори розряджаються в кілька разів швидше. Якщо у них відсутня функція самообігріву, то відбувається скорочення польотного часу у два і більше разів.

Через низьку температуру страждає пластик, з якого виготовлений корпус та інші важливі компоненти. У разі аварії збільшується ризик поломки, оскільки матеріал стає крихким. Більш дорогий дрон зимою може витримати низьку температуру, але моделі мають низку обмежень.

Не варто забувати про зледеніння, яке дуже небезпечне для електронних компонентів та різних механізмів. Всередину корпусу через отвори може потрапляти сніг, що тане, утворюється вода та конденсат. Потім краплі перетворюються на лід, який має негативні наслідки.

Як правильно запустити дрон взимку?

Запуск дрона необхідно виконувати акуратно, дотримуючись порад спеціалістів:

  • користуватись можна тільки повністю зарядженими батареями;
  • перед використанням батарею потрібно нагріти до 20 градусів або вище;
  • дрон повинен зависнути над майданчиком протягом хвилини-двох для нагрівання батареї;
  • необхідно постійно контролювати рівень заряду.

Слід враховувати, що візуально стежити за літальним апаратом узимку складніше. Місцевість, засипана снігом, виглядає не так, як у теплу пору року.

Управління дроном має бути плавним та акуратним. Це допоможе уникнути стрибків напруги.

Безпечні польоти взимку

Перед тим, як відправити безпілотник у політ, слід вивчити прогноз погоди. Не варто запускати його, якщо на вулиці – дощ, сніг чи сильний вітер. Через вологу може пошкодитись двигун, тому апарат не повинен контактувати зі снігом. Для зльотів та посадок слід користуватися спеціальним килимком. Також переконайтеся, що сигнал GPS – досить сильний.

Замість посадкового килимка зимою дрон може злітати з твердого кейсу або шматка картону. Якщо почалися опади, коли апарат був у повітрі, а зйомку потрібно продовжити, слід використовувати рух заднім ходом – це допоможе уникнути попадання бризок у камеру.

Як уберегти дрон від морозів?

Одна з основних умов використання квадрокоптера зимою – збереження батарей теплими. Для цього часто користуються спеціальними ізоляційними наклейками. Також для підігріву можна використовувати зовнішні джерела, знімні теплові контейнери або каталітичні грілки.

Регулятори покривають спеціальним лаком, який допомагає уникнути зледеніння. Якщо прийнято рішення про ізоляцію вентиляційних отворів – можна скористатися скотчем. Потрібно підготувати не тільки квадрокоптер для зими, а й його камери. Для їхнього розміщення використовують спеціальні бокси. Для утеплення відсіку, в якому розміщені батареї, використовують тонкий екструдований пінопласт.

Найголовніше у підготовці до морозів – не перестаратися, треба пам'ятати про вантажопідйомність коптера.