Сьогодні придбати квадрокоптер не є проблемою. Виробники випускають міні-дрони, аматорські та професійні моделі. Чимало новачків охоче купують квадрокоптери, розраховуючи на те, що швидко опанують техніку керування. Але в реальності все не так легко, як здається, коли спостерігаєш за рухами досвідченого оператора. Тому важливо уважно ознайомитися з інструкцією, оскільки моделі можуть різнитися за комбінаціями керування.

Що потрібно знати перед запуском дрона

Для початку – місце, де проводитиметься запуск. Звісно, вже після того, як буде отримано дозвіл відповідних служб: силових структур, територіальної оборони, представників ЗСУ. Звідки стартуватиме дрон, треба визначитися заздалегідь, аби поблизу не було дерев, ліній електропередач, великих скупчень людей.

При запуску дрона необхідно враховувати швидкість вітру, найкраще, коли цей показник складатиме до 5 метрів за секунду. Інакше апарат не зможе зберегти стабільність польоту. Якщо виникає ризик зіткнення, необхідно скинути швидкість, а не облітати об’єкт, це допоможе уникнути аварії.

Коли ж з цим питанням оператор визначився, час подбати про:

  • пропелери – щоб можна було замінити, оскільки викривлення цієї запчастини дрону суттєво погіршує характеристики польоту;
  • запасні акумулятори – недорогі моделі тримаються до 10 хвилин, а для довгих польотів, необхідно мати під рукою додатковий заряд; 
  • Power Bank – дозволить літати довше, бо акумулятори зручно по черзі заряджати.

Досвідчені оператори радять обирати для запуску дрона місця з низькою травою, тоді посадки будуть менш жорсткими, а при зльоті апарат менше покриватиметься пилом. Це небезпечне тим, що пил осідає на коптері та псує внутрішні елементи пристрою. 

Типи управління квадрокоптером

Тип управління залежить від моделі, сьогодні активно використовують варіанти:

  • через смартфон або планшет – треба скачати фірмовий додаток, щоб забезпечити з'єднання WIFI, на екрані оператор побачить вікно з камерою дрону та потрібними функціями, єдине, що не влаштовує, це обмежений сигналом модуля радіус дії;
  • через пульт – з ним можна відправляти апарат на відстані до кількох кілометрів, з контролером зручно вести зйомку та спостереження за віддаленими об’єктами.

Також пульт оснащують різними функціями, залежно від модифікації, однак перелік базових команд залишається однаковим у різних виробників. Підйом, зниження, обертання, нахили реально забезпечити за допомогою спеціальних джойстиків.

Пульт управління 

Розібратися, як керувати дроном, легше з контролера (його ще називають пультом), це пристрій, який дає можливість змінювати орієнтацію апарата в повітрі. Моделі формують різні, однак особливості конструкції у них однакові. Головне – стики або важелі, кожен відповідає за певні функції, з чим варто ознайомитися дуже уважно.

Позиції важелів управління дроном:

  • лівий – відповідає за зліт, посадку, набирання висоти та повороти. Відхилення важеля ліворуч або праворуч змушує дрон розвернутися в цей бік;
  • правий – відповідає за тангаж та нахили.

Досвідчені фахівці радять освоювати керування дроном з пульту, оскільки він більш надійний. Початківцям варто братися за міні-моделі, чим менший апарат, тим простіше ним керувати, знижується ризик отримати значні пошкодження. Функціонал не залежить від розмірів дрону, але ціна між аматорськими та професійними зразками суттєво відрізняється.

Режими польоту дрона

Щоб протестувати апарат, краще обрати день, коли не буде вітру, для роботи потрібне відкрите місце, без будинків та ліній електропередач поблизу. Відкалібрувати квадрокоптер перед першим запуском нескладно, треба лише перевести обидва важелі пульта керування на нижню позицію, а потім – ліворуч на максимум. Свідченням, що прилад готовий летіти, стане довгий звуковий сигнал.

Інструкція, як керувати квадрокоптером, вчить: він летітиме в той бік, куди скерований ніс апарату, а не куди дивиться оператор. Існує декілька режимів польоту,   найпопулярнішими є:

  • Acro mode – для досвідчених пілотів, стабілізація дрону відключена, а швидкість не обмежена;
  • Self-level mode – варіант для новачків, датчики стабілізації активні, швидкість обмежена;
  • Attitude Holding Mode – модель утримується в повітрі, навіть, якщо оператор відпускає важелі;
  • GPS Attitude Holding Mode – висоту утримує активований модуль, пілот лише прив’язує дрон до певних координат, за висотою слідкувати не треба, таким режим вважається найзручнішими для аерозйомок.

Якщо взяли на себе управління дроном, рухати важелі контролера треба повільно, рвучкість тільки завадить. Зручніше це робити великим та вказівним пальцями, тоді точність рухів гарантована. Під час посадки необхідно враховувати ще й інерцію: навіть після того, як стик зафіксували в нейтральному положенні, дрон певний час рухатиметься. Щоб прилад не врізався в землю, не пролетів повз наміченої зони, варто планувати гальмування і повороти, робити їх дуже плавними.

Як навчитися професійно керувати дроном 

Запуск квадрокоптера не надто складний, його цілком реально освоїти за короткий проміжок часу, якщо докласти певних зусиль. Для початку необхідно добре вивчити особливості системи керування, які кнопки за що відповідають, де у дрона ніс та як його правильно ставити на старті.

Далі необхідно відпрацювати такі вправи:

  • зліт та посадка – відпрацювати не менше 20 циклів, апарат краще утримувати на метр над поверхнею, посадку треба забезпечувати на визначене місце;
  • утримування – треба підняти квадрокоптер, повисіти у повітрі з пів-хвилини, коригувати цей процес допоможе лівий важіль;
  • повороти праворуч та ліворуч – апарат летить у бік, куди спрямований його ніс, тому треба координувати команди, піднявши дрон на 1 метр над землею;
  • смуга перешкод – її легко зібрати з простих предметів, а рухати дрон необхідно за наміченою траєкторією польоту, не ухиляючись від маршруту.

Коли вдасться освоїти ці прості прийоми, можна переходити до більш складних маневрів та фігур. Для новачка краще, коли на перших тренуваннях з ним буде більш досвідчений товариш, котрий підказуватиме, як правильно навчитися керувати квадрокоптером. Тоді й навчання просуватиметься швидше, і ризик розбити дрон на перших спробах суттєво зменшиться.