Дрон вважається безпілотним повітряним судном, котре сьогодні активно використовують в різних галузях: охорона навколишнього середовища, сільське господарство, промисловість, розваги. З поширенням дронів чимало туристів стали виявляти бажання подорожувати саме з таким пристроєм, котрий дає можливість зробити чудові зйомки дивовижних краєвидів. Однак не всі знають, що деякі країни категорично забороняють ввозити такі речі, як квадрокоптер, і в результаті мандрівники змушені залишати пристрій на митниці. Цього можна уникнути, якщо заздалегідь ознайомитися з правилами перевезення такого нестандартного вантажу.

Правила перевезення квадрокоптера

На великі моделі квадрокоптерів необхідні дозвільні документи, однак маленькі та середні коптери не привертають увагу на митниці. До речі, митні правила України дозволяють перевозити кілька гаджетів: 2 мобільних телефони, телевізор, ПК, 3 флеш-карти, так що необхідні для безпілотника складові теж не викликають нарікань.

Перевірка на митниці

До 2019 року правила ввезення дронів не регулювалася нормативними документами, але зараз ситуація змінилася. Причиною стали нещасні випадки в різних країнах, коли пристрій спровокував загибель людей, відтак сьогодні кожна держава висуває свої правила використання дронів.

Міжнародні перевезення вантажу вимагають дотримання відповідних правил:

  • перевозити квадрокоптер у рюкзаці або міцній сумці;
  • літієві батареї та акумулятори дозволяється тримати в ручній поклажі тільки добре упакованими.

Якщо модель завелика, а дозвільних документів немає, не виключається ситуація, що доведеться пристрій залишити на зберігання на митниці. Перші 3 доби це буде безкоштовно, а потім нараховуватиметься по 1 євро за добу.

Як перевозити дрон в літаку? 

Досвідчені туристи радять придбати для цього міцний рюкзак. Якщо йдеться про моделі типу Phantom или Mavic, краще одразу купити спеціальні аксесуари від DJI для перевезень: рюкзак або сумку. Вони легко вміщують не лише модель, а й запчастини до неї, передбачені навіть відсіки для ND-фильтрів і багатьох інших аксесуарів. Вироби DJI гарантують міцну фіксацію дрону всередині.

Є ще декілька нюансів:

  • деякі авіакомпанії можуть вимагати здати безпілотник в багаж;
  • комплектуючі дозволяється брати на борт окремо, крім пропелерів;
  • до ручної поклажі можна перенести батареї, якщо їх потужність не перевищує 100 Вт/г, вони мають бути зарядженими від 30 до 50% максимум.

Якщо ви обрали для перевезення дрону звичайний рюкзак або сумку, обгорніть модель речами, щоб на випадок падіння літальний апарат не був пошкоджений. Але не слід забувати, що дозвіл на такий вантаж дають не всі країни, тому варто заздалегідь поцікавитися, чи можна перевозити в літаку квадрокоптер до обраної вами держави.

Особливості перевезення квадрокоптера у різних країнах

Не всі туристи знають, що Куба, В’єтнам, Марокко категорично забороняють провезення дронів на свою територію, тому не варто й намагатися це зробити. Але, якщо ви придбаєте безпілотник вже в цих країнах як турист, то користуватися ним дозволять. Втім, провезти модель – лише частина справи. Головне – отримати дозвіл на польоти, а це чи не найскладніша задача.

Ось такі вимоги до перевезення та використання дронів висувають найбільш популярні серед туристів країни:

  • Болгарія – провозити й використовувати можна, але треба надіслати 2 запити на отримання дозволу на польоти не менш, ніж за 8 днів до свого прибуття, запускати модель вийде лише із дозволом на руках;
  • Греція – пропускає дрони, але не з металевими пропелерами, дозволена висота складає не більше 120 метрів, на польоти над археологічними розкопками потрібен спеціальний дозвіл;
  • Грузія – моделі вагою до 5 кг пропускають без реєстрації, все, що більше, треба оформляти;
  • Домініканська республіка – не виникає проблем з квадрокоптерами, котрі важать до 4,4 кг, більш важкі необхідно зареєструвати в Домініканському інституті цивільної авіації та отримати страховку відповідальності;
  • Мексика – дрони там вважаються літальними апаратами, тому їх необхідно реєструвати в DGAC, але вимога стосується лише зразків, що важать більше 250 грамів;
  • Єгипет – на всі коптери, без винятку, потрібен дозвіл, хоча, як відзначають туристи, отримати його практично неможливо, а самостійні спроби політати ризикують завершитися арештом або навіть в’язницею;
  • Індія – знімати моделлю, що важить до 250 грамів, не забороняють,  більш важкі дрони треба не лише реєструвати, а й отримувати окремий дозвіл на кожен політ, якщо ж вага коптера сягає більше 2 кг, доведеться клопотатися ще й про спеціальний дозвіл від командування ППО.

Правила польотів у більшості країн однакові: літати дозволяється в прямій видимості, на висоті до 120 метрів, подалі від будинків, парків, скупчень людей, аеропортів. Можуть бути розбіжності у показниках дозволеної відстані від моделі до оператора. Тому варто добре поміркувати, а чи так вже й потрібні клопоти з перевезенням та дозволами для дронів, якщо можна обійтися зйомками на свій улюблений смартфон.