Досить довго вважалося, що квадрокоптер – оригінальна дитяча іграшка, але поступово думка суспільства змінилася. Завдяки старанням спеціалістів, сучасні моделі дронів – це досить потужна техніка, створена на унікальних технологіях, за її допомогою вже виконують складні задачі в різних сферах життя. У пристроїв багато функцій, кількість залежить від типу дрону, що, відповідно, впливає й на ціну.

Що можуть сучасні квадрокоптери?

Дрон – це безпілотний літальний апарат із дистанційним керуванням, який піднімається в повітря та рухається в заданому напрямку за допомогою пропелерів. Найбільш розповсюджені коптери – з 4 гвинтами, що й дало пристрою префікс «квадро». Гвинти парами обертаються в різних напрямках, більшість моделей – компактні, з легким керуванням.

Стабілізацію забезпечує система, що складається з:

  • контролера;
  • датчиків.

Нахили, зміна висоти та рух забезпечуються завдяки зміні швидкості двигунів, а для запуску потрібні батарейки або акумулятори. Професійні моделі виділяються додатковими функціями та датчиками, котрі ускладнюють роботу пілота, але разом з цим також відкривають чимало додаткових можливостей. Завдяки чому безпілотники сьогодні й використовують у багатьох галузях.

Дрони для зйомки  

Ще з десяток років тому, щоб зняти гарні краєвиди з висоти, телевізійникам доводилося наймати гвинтокрил. Сьогодні з такою задачею можуть впоратися сучасні квадрокоптери, і навіть не найскладніші моделі. 

Запуск дрона та контроль за ним здійснює один із операторів, в його задачі входять:

  • слідкування за процесом зйомки в реальному часі;
  • зміна ракурсу через обертання камери;
  • формування додаткових світлин.

Такі пристрої охоче купують не лише телекомпанії, а й самостійні журналісти, блогери, фотографи, що спеціалізуються на зйомках весіль, сімейних свят.

Дрони для полювання та рибалки

Прихильники такого дозвілля були б тільки раді отримати чудового помічника, професіонали відзначають, що краще впораються з задачею моделі з FPV камерою або тепловізором. Запуск квадрокоптера на рамах 330-550 мм гарантує найкращий компроміс між помірними габаритами та вагомим навантаженням. 

Фактично пристрій: 

  • вистежує місце розташування тварин;
  • працює загонщиком, виганяючи шумом гвинтів птахів та звірів одразу на мисливця. 

Більш того, обладнані GPS моделі можуть літати за введеними координатами самостійно або в автоматичному режимі. Мисливцям залишається тільки слідкувати за процесом та аналізувати результат. Що ж до риболовлі, то дрон буде корисним в морі або океані, він закине без проблем гачок з наживкою на 200-300 метрів від берега. А потім притягне здобич назад. Звісно, ніхто не забороняє використовувати такого помічника й на річках, але то вже – на розсуд самого рибалки.

Дрони для сільського господарства

Оцінили нові можливості, які відкриває управління дроном, й сучасні фермери. Тепер можна доглядати за станом дальніх полів, здійснювати обприскування посівів, охороняти території, а власники тваринницьких господарств за допомогою квадрокоптерів контролюють стада. Як показує практика, корови, кози та вівці побоюються шуму гвинтів і далеко не розбігаються. Та й відшукати пропажу з таким пристроєм набагато швидше. 

Цікаво, що навіть власники домашніх тварин пристосували дрони для прогулянок зі своїми підопічними. Квадрокоптер може вигуляти собаку або недовгий час попасти козу, головне – привчити тварину, аби та не боялася шуму гвинтів. А ще – оператору треба правильно відрегулювати відстань польоту квадрокоптера.

Військові дрони 

Це особливий вид безпілотників, які допомагають у розвідці, картографуванні місцевості, передаванні оперативної інформації, знищенні цілей. Висота польоту дрона залежить від моделі, потужності двигунів, професійні пристрої здатні підніматися до 5 км та вище. Хоча коптери базового рівня цілком здатні злетіти на 1,5-2 км при сильному моторі та надійних датчиках. 

Для військових обирають потужні дрони, які вирізняються:

  • гарною вантажопідйомністю;
  • високою продуктивністю;
  • підвищеною автономністю.

Хоча нерідко використовують і недорогі цивільні моделі, з ними новачкам легше моніторити територію, вести зйомку, розвідувати цілі на незначних відстанях. Окремим списком йдуть дрони-камікадзе – одноразові, невеликі літальні апарати з бойовою частиною для удару. Вони є поєднанням БПЛА та авіаційної бомби, з такими моделями працюють тільки досвідчені спеціалісти.

Дрони для проведення рятувальних операцій

Пристрій здатний швидко й точно охопити всю картину на місці пожежі, катастрофи, пройде там, де не зможе людина, за лічені хвилини відшукає постраждалих, що врятує їм життя. Оператор навіть може давати рекомендації людям, прийняти за допомогою фахівців найкраще рішення і передати поради тим, до кого ще тільки пробиваються рятувальники.

Крім того, потужні моделі здатні перекинути в небезпечну зону медикаменти, воду для травмованих. А ще квадрокоптери можуть за допомогою спеціальних датчиків визначити наявність небезпечних речовин у повітрі, відшукати місця займання при лісових пожежах.

Інші сфери використання дронів

Першими заявили про себе іграшкові дрони, вони зберігають свою популярність і зараз. Діти охоче вчаться керувати такою технікою, набираються досвіду на майбутнє. Для підлітків проводяться змагання коптерів на швидкість, виконання різноманітних фігур у польоті.

Все частіше починають використовувати квадрокоптери і в інших сферах:

  • доставлення продуктів та інших товарів за замовленням;
  • перевезення ліків, речей першої необхідності у регіони, які постраждали через стихійні лиха;
  • висвітлення спортивних, урядових заходів;
  • охорона територій, патрулювання державних кордонів;
  • продаж нерухомості в різних країнах (віртуальні подорожі для клієнтів по обраних будинках, квартирах, офісах).

Попит на моделі, оснащені камерами, завжди досить великий, деякі квадрокоптери навіть дозволяють встановлювати сторонні камери з потрібними характеристиками зйомки. Все залежить від того, навіщо покупцеві дрон, з якою метоювін його використовуватиме. Зазвичай підбирають модель з урахуванням її можливостей та параметрів, найбільш важливих для поставленої задачі.