Квадрокоптер або дрон все більше набуває популярності: охочих придбати таку річ чимало. Але недостатньо купити дрон, треба ще й знати, як ним користуватися, де та як дозволено літати, згідно Закону про дрони в Україні. Існують чітко прописані правила польотів, яких варто дотримуватися. Але варто ознайомитися з характеристиками приладу, з урахуванням його дальності польоту та джерела живлення.

Загальні правила польотів на дронах: що важливо знати 

Що треба для запуску дрона в Україні, так це – знати правила, як, де й коли можна його запускати. Визначитися з місцем допоможуть мапи, які не складно відшукати в інтернеті. Компанія DJI вже створила свою мапу зон, а ще можна скористатися мапою Державної авіаційної служби України, де зазначені місця, в яких дозволено літати за наявності спеціального дозволу.

До початку повномасштабної війни в України дронами вагою до 20 кг можна було керувати без заявок та дозволів. З дотриманням таких правил запуску квадрокоптера:

  • найбільша дозволена висота – до 120 м від твердої поверхні;
  • швидкість апарату – має складати не більше 160 кілометрів за годину;
  • дозволені відстані – до 500 метрів від повітряних суден, у межах прямої видимості.

Заборонялося перетинати дроном межі України, проводити польоти в місцях скупчення людей. Іноді аматори ставали порушниками правил через те, що не враховували всіх правил польотів, особливості керування апаратом взимку. 

Де заборонено літати?

Сьогодні випускають віртуальні симулятори для пультів керування, які підключають до смартфонів та планшетів. З ними легше освоїти процес керування дроном. Далі варто підшукати зручне місце, де можна попрактикуватися із запуском квадрокоптера, проте це не так просто, як здається. Правила стосуються і міні-дронів, розрахованих як на початківців, так і на професійних операторів дронів.

Заборонено запуск дрона неподалік:

  • високих дерев, прокладених високо вгорі ліній електропередач – апарат може їх зачепити, крім того, заважатимуть радіоперешкоди;
  • аеропортів, стратегічних та адміністративних об'єктів, приватних володінь.

До цього переліку можна додати ще й історичні центри міст, адже дрон при падінні може завдати вагомої шкоди. В багатьох моделях програмне обмеження не дає піднятися вище, ніж на 120 метрів, що теж треба враховувати. Якщо бракує практичних навичок та досвіду, краще не літати вночі, бо в просторі орієнтуватися складніше. Дощ, вітер, сніг, туман теж можуть стати на заваді, адже створюють перешкоди для роботи двигунів.

Підготовка до запуску: як це зробити правильно?

Правила користування дроном передбачають також підготовку апарата, власник має уважно його оглянути, переконатися, що апарат не постраждав при перевезенні. Навіть якщо є незначне ушкодження, не варто відправляти дрон у небо. Він або не зможе піднятися, або пілот втратить контроль над приладом. Наступний крок – переконатися, що акумулятор повністю заряджений.

І ще декілька кроків у підготовці:

  • Підключити пульт керування, відкалібрувати.
  • Підготувати місце для зльоту й посадки.
  • Перевірити, як працює камера.
  • Вставити карту пам’яті.

Дрон обов’язково треба відкалібрувати, така необхідність виникає, якщо апарат починає западати вбік або обертатися навколо вісі. Аби виправити ситуацію, достатньо підкрутити регулятор тяги. Професіонали перевіряють програмні налаштування, де необхідно використовувати відповідний софт. Новачкам варто обмежуватися автоматичним калібруванням.

Особливості використання дронів під час воєнного стану

З початком війни стали діяти нові правила польотів у повітряному просторі України. Використання БПЛА цивільними особами заборонено. Польоти можливі тільки з дозволу силових структур, територіальної оборони та представників ЗСУ. Спроби використати дрони без дозвільних паперів вважаються шпигунством на користь ворога. При узгодженні дозволу, враховується мета використання, регіон та можливості апарату. Це стосується й агродронів для сільського господарства, за такої необхідності фермерам треба звертатися до обласної військової адміністрації. Тож відповідь на питання, хто може отримати дозвіл на використання дронів, проста – військові. 

Відповідальність за порушення правил польотів

Для професійних моделей і до війни власник мав отримати дозвіл, мусив проінформувати органи державної влади про свої наміри запустити прилад на певній території.

Згідно правил запуску квадрокоптера, літати дозволялося:

  • в спеціально визначених зонах та маршрутах;
  • з отриманою заявкою на використання повітряного простору.

Зараз без дозволу користуватися безпілотником не можна, штраф за порушення складає від від 1020 до 8500 гривень. Якщо ж дрон зафіксував колони ЗСУ, важливі військові чи стратегічні об’єкти, йдеться вже про позбавлення волі терміном від 3 до 5 років.