Безпілотники, квадрокоптери та дрони – ці літальні апарати стали дуже популярними, їх використовують для зйомок роликів, збору інформації щодо забудов кварталів й проведення рекламних кампаній. Сучасні виробники пропонують моделі на будь-який смак та гаманець, можна придбати квадрокоптер із бюджетної серії або дорожчий – для професійних зйомок. Але не менш важливим є вибір способу управління дроном: пульт або телефон. У кожного з них є свої переваги та складнощі у використанні, які треба враховувати.

Способи управління дроном

Управління дроном може здійснюватися з допомогою пульта чи телефону. Новачкам рекомендується починати освоювати науку польотів за допомогою телефону, бо робота з пультом вимагає більше досвіду. Хоча існують і протилежні рекомендації, так що все залежить від здібностей оператора. У смартфонів ширший функціонал, тому й управління більш ефективне. Синхронізація проходить через Wi-Fi, що перетворює гаджет на компактний пульт, з яким власнику впоратися набагато легше та звичніше. Деякі безпілотники мають оптику, котра може передавати відео потоком, кадри в прямій трансляції виходять дуже ефектними.

Якщо обрати пульт (контролер) то керування квадрокоптером відбуватиметься за допомогою кнопок та важелів. Правий важіль відповідає за тангаж та ухилення, а лівий – за зліт, посадку, набирання висоти, повороти. Випускають різні за формою моделі, але принцип дії у них однаковий. При тому, що набір функцій виробники в своїх зразках пропонують, як простий, так і розширений.

Навіщо підключати дрон до телефону?

Це робиться для того, щоб здійснити запуск дрона, оскільки панель управління дуже зручна і підходить для цього. Кнопки, елементи керування розміщені на фоні відео, яке транслює безпілотник під час польоту. Для роботи необхідно скачати потрібну програму, виробники дронів часто додають посилання для скачування та QR-код в мануал, щоб спростити задачу початківцям.

Як підключити дрон до телефона:

  1. Встановити програмне забезпечення.
  2. Активувати на телефоні безпровідний сигнал зв’язку.
  3. Увімкнути дрон.
  4. Перевірити пристрій через активацію Wi-Fi. 

Синхронізацію можна провести за допомогою пошуку на смартфоні, якщо дрон працює добре, гаджет його побачить. Залишається тільки запустити софт і провести пробний політ, перед стартом необхідно запустити двигун квадрокоптера.

Способи підключення до телефону

Трапляється так, що пристрій не може упіймати сигнал телефону, причиною є некоректна робота безпровідного модуля безпілотника. Не варто розбиратися самостійно, виправити роботу вузлів зможуть тільки спеціалісти. Тож розумним рішенням буде звернення до сервісного центру.

Виділяють декілька способів, як підключити дрон до телефону:

  • встановлення зв’язку з пристроєм через WiFi 
  • коннект до пульта за допомогою вай фай;
  • підключення через кабель безпосередньо до пульту управління.

Ще можуть виникнути проблеми через неякісний софт, вірусні програми. В таких випадках додаток раптово вимикається під час підключення дрону. Фахівці радять видалити програмне забезпечення, перевірити гаджет за допомогою антивірусу, потім повернутися до заводских налаштувань.

Особливості управління дроном з телефону

Керувати квадрокоптером кожному хочеться з використанням всіх можливостей пристрою. Наприклад, якщо вбудована камера, є резон використовувати технологію First Person View (FPV), яка допоможе виводити кадри з камери на екран смартфону під час польоту. Тоді оператору буде зручно контролювати політ у режимі реального часу.

Щоб покупцям не довелося ламати голову, як підключити квадрокоптер до телефона з гарантією результату, виробники розробили 3 варіанта контролю:

  • використання віртуальних кнопок;
  • налаштування режимів, функцій;
  • використання вбудованих та нових режимів польотів.

Перший варіант схожий на роботу джойстика, якщо пальці звикнуть до кнопок, виконувати трюки в повітрі буде простіше, ніж з пультом. Треба для початку уважно вивчити, які можливості дають додатки для смартфону, деякі програми відкривають солідні набори запрограмованих алгоритмів. Є варіанти, коли оператор може спостерігати швидкість вітру, погоду, бачити заборонені зони для зйомок.

Порівняння методів управління дроном з пульта і з телефона

У кожного методу – свої переваги. При роботі з пультом керування здійснюється за допомогою маленьких важелів, деякі моделі продаються одразу з утримувачами під контролер. А з планшетом знадобляться спеціальні програми, тому варто переконатися заздалегідь, що ваш гаджет потягне додаткове навантаження.

Професіонали радять орієнтуватися при виборі на відстань польотів:

  • невеликі й короткі – вистачить смартфона;
  • значні й довгі – потрібен пульт.

Якщо працювати з телефоном, то квадрокоптер для смартфона не потягне більше 50 метрів, буде затримуватися сигнал. З пультом дрон легко реагуватиме, перебуваючи на відстані в кілька кілометрів. Звісно, якщо літати так далеко дозволяють технічні характеристики пристрою.