І великі, і малі фермерські угіддя вимагають постійного догляду та контролю, донедавна власники господарств намагалися справитися за допомогою наземної техніки. З появою агродронів їх робота суттєво полегшилася. Спираючись на отримані дані, фермери вже приймають рішення, важливі для майбутнього врожаю. Безцінна допомога такої техніки суттєво економить час, зусилля та гроші, головне – правильно обрати оптимальний для роботи варіант від виробника.

Що таке агродрони?

Аграрний дрон – це пристрій, який оснащений додатковим обладнанням для виконання специфічних завдань. Гаджети можуть не тільки виконати аерофотозйомку, але й висадити насіння, внести трихограми, взяти аналіз грунту, обприскувати врожай, поливати насадження, доставляти та розпорошувати добрива, генерувати туман. Квадрокоптер може з великою точністю розрахувати площу поля та виконувати багато інших завдань. 

Можливості агродронів

Показники залежать від комплектуючих, у кожної моделі – свій набір функцій. Управління дроном здійснюється за допомогою пульта або телефону, планшета – всі варіанти підійдуть для роботи. За допомогою квадрокоптера можна не лише доглядати за полями, а й спостерігати за станом рослин. Значною підтримкою стали аграрні дрони для тваринницьких господарств. Вони не лише доглядають за стадами, а й не дають поголів’ю розбігатися, швидко знаходять тих, хто таки загубився. 

Агродрони вигідні тим, що гарантують:

  • обробку великих площ завдяки маневреності;
  • економію коштів та часу;
  • значний обсяг різних робіт;
  • покращення якості врожаю.

Коптери випускають електричні та бензинові, перший варіант більш функціональний, хоча для обробки великих територій знадобиться солідний запас акумуляторів. Агродрон на бензині працює довше, він більш стійкий до поривів вітру за рахунок більшої ваги. Однак залишається ризик, що при падінні модель може розбитися або спалахнути. Виділяють ще один різновид БПЛА – мультикоптери, які живляться від генераторів, потужністю до 2000 Вт. Такі пристрої відрізняються сильними двигунами, в них також можна використовувати акумулятори, як запасне джерело живлення. 

Купити агродрон дуже вигідно, моделі мають різні режими та системи розпорошування, тому кожен фермер може обрати оптимальний варіант під свої потреби. Для господаря придбання такого помічника дасть шанс вийти на новий рівень, зменшити витрати, прискорити процес виробництва. 

Як дрони використовуються у сільському господарстві?

Квадрокоптери корисні не лише в догляді за худобою та полями, якщо взяти модель із багатьма функціями, то цілком реально розширити список можливостей господарства. В цьому вже переконалися великі аграрні компанії, зараз же, завдяки багатому асортименту аграрних дронів та бюджетним цінам на них, такий товар починають активно купувати й самостійні фермери.

Агродрони використовують для:

  • збирання інформації – апаратура допомагає скласти 3D мапу, котра демонструє стан полів, щоб фермер міг визначитися з доглядом, поливанням, добривами;
  • висаджування насіння – дрон самостійно засіває великі території, середня за розмірами модель здатна підняти в повітря до 25 кг посівного матеріалу;
  • обприскування – апарат обробляє заправленою рідиною обрані заздалегідь території;
  • поливу – коптер замінює габаритне обладнання, яке раніше працювало в полях, оснащені моделі здатні знаходити місця, які потребують додаткової вологи.

Раніше, щоб спостерігати за культурами згори, використовували сільськогосподарську авіацію, згодом фермери вже самостійно домовлялися з командами гвинтокрилів, коли була така можливість. Зараз же всю потрібну інформацію, світлини та відео надає нова техніка, треба лише провести запуск дрона і проконтролювати його роботу.

Чи зможуть дрони замінити звичайні обприскувачі?

Раніше в полях використовували мобільні оприскувачі, вони виконували свої задачі, однак і недоліки були вагомі. Фермери відзначали, що такі механізми треба було постійно заправляти, вони не могли обробляти землю після дощу через суцільну багнюку, при обробці машини витоптували частину полів.  

З появою агродронів ці проблеми зникли, адже нові літальні апарати:

  • швидко та якісно обробляють поля;
  • мають широку зону розпорошування;
  • дістаються навіть до важкодоступних місць;
  • вимагають менше палива;
  • легко долають перепони, літають між деревами, обробляють виноградники.

Але треба враховувати, що у невеликих дронів  потужність менше, вони піднімають до 20 кілограмів, а час польоту залежить від ємності акумулятора. Тому для великих територій потрібні професійні моделі. 

Як обрати дрон для фермера?

Все залежить від масштабів площі та можливостей фермера. Власники невеликих господарств обирають бюджетні моделі, де головне – надійність та просте обслуговування. Солідні компанії віддають перевагу професійним, більш потужним та багатофункціональним дронам, для роботи з якими наймають команду досвідчених спеціалістів. І це цілком виправдано, бо при великих територіях важлива висока якість світлин, відео, обробки матеріалів.

Мета для застосування квадрокоптера може бути різною, відповідно обирають і модель. При огляді полів, фермерів зазвичай цікавить, чи вдосталь рослини отримують вологи, а тут потрібен інфрачервоний сенсор, чи не уражені шкідниками, де не обійтися без 2 камер: мультиспектральної та звичайної. 

Вибір агродрону залежить від:

  • бюджету;
  • вантажопідйомності;
  • програмного забезпечення;
  • часу польоту;
  • наявності спеціальних сенсорів;
  • можливості виконання обприскування та інших операцій.

Квадрокоптер для с/г обирають ще й за якістю зйомки. Спеціалісти відзначають, що між моделями з гвинтом, що несе, та зразком із нерухомим крилом, суттєва. Дрон із фіксованим крилом не здатен висіти у повітрі довго, однак здатний обробляти вдесятеро більшу площу за однаковий відрізок часу. Тому для великих територій краще обирати саме такий варіант агродрону.