Один з моментів, який від початку епохи дронів турбує власників подібної техніки – відсутність стабільного сигналу. Проблеми виникають не лише через низьку якість передавачів та приймачів літальних апаратів, але й через глушилки. Ці пристрої встановлюють у різних місцях, зокрема поруч із важливими цивільними та військовими об'єктами, щоб гарантувати безпеку, але також їх можна зустріти навіть у спальних районах. FPV дрон – це апарат з безліччю переваг, наприклад, він краще захищений від впливу глушилок, але ризик збоїв все ж існує. Розберемося, що собою представляють «засліплюючі» прилади, наскільки схильні до їхнього впливу дрони нового покоління. Також розповімо про методи захисту моделей First Person View.

Що таке глушилка для дронів

Робота будь-якого коптера базується на передачі зображення або відео з камери пілоту, при цьому можуть використовуватися різні бездротові технології. Глушилка дронів – спеціальний пристрій, який створює та транслює радіошум на встановлену відстань. При попаданні його в радіус дії, безпілотник:

  • перестає розпізнавати та виконувати команди;
  • не здатний здійснити акуратну посадку;
  • може в будь-який момент впасти або врізатися в будівлю чи в інший предмет;
  • вже не може використовуватися для виконання військових чи інших завдань.

Глушилка для дронів має досить просту конструкцію, яка включає корпус з гніздами, антени (їх кількість може змінюватись), кнопку керування для зміни потужності або робочих частот. Всередині є спеціальні плати – вони забезпечують глушіння чи зміну сигналу. Між собою така техніка відрізняється за радіусом впливу (залежить від потужності), принципом роботи, габаритами та типом (існують портативні, стаціонарні моделі). Також окремо виділяють цивільні та військові модифікації. Другі здатні змусити FPV дрон змінити траєкторію, приземлитися або впасти на землю в залежності від встановлених налаштувань.

Як працюють глушилки дронів

Аби придушити зв'язок з коптером, глушилки повинні надсилати більш потужний сигнал, ніж забезпечує пульт дистанційного керування. Причому є можливість впливати не тільки на команди управління, але й на передачу даних про статус та політ, трансляцію відео, відправку зображень та GPS. Основне їхнє завдання – обірвати або пошкодити сигнал, щоб контролер перестав коректно функціонувати, а коптер FPV не зміг більше виконати поставлене завдання.

Принцип функціонування може відрізнятися залежно від різновиду пристрою. Бувають наступні варіанти:

  • моделі, що приглушують всі без винятку сигнали;
  • техніка, спрямована на придушення зв'язку з системою глобального позиціонування;
  • моделі, здатні замінювати GPS координати;
  • генератори електромагнітних імпульсів.

Чи можна заглушити FPV квадрокоптер

Сучасні коптери, що передають відео в онлайн режимі, вважаються найбільш захищеними від впливу глушилок, зокрема впливу на зв’язок з GPS. Хоча багато що залежить від типу й призначення літального апарату. FPV дрон для початківців навряд чи витримає вплив потужного подавлювача, а ось військовий безпілотник зможе продовжити політ та передавати сигнал. Якщо є ймовірність застосування квадрокоптера в місцях розміщення глушилок, потрібно заздалегідь підбирати модель, що здатна їм протидіяти.

Як захистити FPV дрон від глушилки

Поки що не існує дронів із стовідсотковим захистом від несприятливих зовнішніх факторів, тому FPV квадрокоптер потрібно убезпечити, якщо є така можливість. Зробити це можна так:

  • намагатися не потрапляти в радіус дії глушилок;
  • відстежувати будь-які зміни у поведінці дрона, швидкості його реакції на команди;
  • заздалегідь підкоригувати налаштування, аби у разі втрати сигналу апарат робив посадку;
  • придбати безпілотник із опцією автоматичного повернення додому;
  • використовувати актуальну прошивку;
  • використовувати споруди та предмети як перешкоди на шляху сигналу глушилки.

Якщо вам необхідний FPV дрон з окулярами, який можна успішно використовувати, незважаючи на глушилки, звертайтесь до нашого перевіреного інтернет-магазину.