Якщо говорити про класичне полювання з собаками, то слід зазначити, що вона вимагає від мисливця великих знань щодо місць проживання, звичок тварин, способів їх пошуку. Але сьогодні відстеження видобутку вдається максимально спростити, і все це завдяки сучасним технологіям, зокрема літальним апаратам – квадрокоптерам, що отримали велику популярність. З ними полювати набагато легше та ефективніше. Це стає зрозумілим уже з першого походу за здобиччю. Головне - підібрати потрібний безпілотник. І ось тут можуть виникнути затримки, адже модельний ряд техніки дуже широкий, серед багатьох пропозицій дуже легко заплутатися. Тому є сенс докладніше розглянути принципи вибору дрона для полювання.

Як стане в нагоді квадрокоптер під час полювання

Перш, ніж приступати до підбору відповідного безпілотника, слід визначитися, з якими цілями ви його застосовуватимете. Так вибрати техніку буде значно простіше, здійснивши вдалу покупку. Звичайно, є й основні критерії, які потрібно враховувати у будь-якому випадку, і в обов'язковому порядку – це міцність корпусу, якість збирання, надійність комплектуючих. Вони дозволяють тривалий час експлуатувати квадрокоптер, уникаючи проблем із його технічним станом. Що стосується цілей застосування дрону, про них слід поговорити окремо.

Важливо! Пам'ятайте, що Наказ Мінприроди Росії № 512 від 16.11.2010 року забороняє використання безпілотних літальних апаратів для вилову або відстрілу тварин. Це зазначено у пункті 52.14.1. Тому, якщо буде виявлено застосування згаданої техніки, якою і є дрони, можуть виникнути проблеми із законом.

Застосування квадрокоптера як відеореєстратора

Перша мета застосування дрону на полюванні – зйомка того, що відбувається з повітря. Вона стане в нагоді тим, хто веде власні тематичні блоги, знімає відеорепортажі. Використовуючи безпілотник, можна звільнити руки та зайнятися своєю справою. Він же, маючи відповідну функцію, слідуватиме за вами, знімаючи відео в безперервному режимі. І щоб отримати потрібну техніку, слід вибирати модель за такими критеріями:

  • якість зйомки. Мінімально – це можливість записувати Full HD відео (1080p) із частотою кадрів 30 fps. Якщо у вас підвищені вимоги до якості матеріалу, вказаних параметрів може виявитися навіть мало;
  • час польоту одному заряді акумулятора. Воно має становити хоча б півгодини. Найменшого часу навряд чи вистачить для запису повноцінного ролика, доведеться відволікатися, щоб замінити акумулятор на заряджену;
  • маса. Легкі квадрокоптери не підходять для полювання, тому що не можуть похвалитися гарною стабільністю;
  • підтримка оптичної або цифрової стабілізації зображення. Це дозволить отримати чіткі кадри, якісні не уривчасті відео;
  • наявність функції стеження. Завдяки їй дрон зможе слідувати за вами, знімаючи все, що відбувається. Про цю опцію ми згадували вище. Якщо такої функції немає, знадобиться взяти з собою на полювання людину, яка виконає роль оператора, керуватиме безпілотником.

Це основні критерії, які слід врахувати.

Використання дрона як розвідника

Тут йдеться про дещо інше застосування квадрокоптера. Отже, вимоги до техніки відрізнятимуться. Основні моменти полягають у наступному:

  1. Якість зображення. До нього у разі вимоги не такі суворі, як у попередньому. Цілком достатньо буде моделі з HD-роздільною здатністю 720p і частотою кадрів 30 fps. Дрони з такими камерами представлені широким асортиментом, які максимально доступні за ціною. Тому цей пункт говорить про можливість заощадити на покупці.
  2. Наявність тепловізора. Цей компонент стане в нагоді, якщо ви волієте полювати в темний час доби. Він допоможе знайти навіть невелику тварину з випромінювання її тілом тепла.
  3. Дальність передачі сигналу. Потрібно вибирати безпілотники на радіокеруванні, в яких встановлений потужний підсилювач сигналу та гарна антена, є функція автоповернення до точки вильоту. Така техніка зможе відійти від пульта на 2-6 кілометрів, а можливість її втрати вдасться звести до можливого мінімуму.
  4. Ємність аккумулятору. Важливо розуміти, що відстеження видобутку найчастіше виявляється не таким швидким, як хотілося б. Тому і час автономної роботи безпілотника має бути досить великим, щоб, застосовуючи його, вдалося досягти необхідного результату. Якщо ви плануєте вивчити за допомогою техніки місцевість, після чого піти полювати зі рушницею, достатньо буде моделі, здатної перебувати в повітрі близько півгодини без необхідності заміни акумуляторної батареї. Якщо дрон використовуватиметься протягом усього часу полювання, знадобиться модель з більш суттєвим часом автономної роботи, можливістю заміни акумулятора.

Що ще важливо знати

Крім наведеної вище інформації також слід врахувати, що політ будь-якого квадрокоптера супроводжується певним шумом. З одного боку, це мінус, бо такий звук може злякати диких тварин. З іншого боку, цей звук можна використовувати для того, щоб загнати дичину на відкриту місцевість або злякати птахів, щоб спровокувати їхній зліт під постріл.

Другий момент – це вид безпілотника. Якщо він буде надто яскравим, то знову-таки приверне увагу тварин і може їх злякати. З дроном, що має темніший колір, наприклад, синій, чорний, темно-зелений, такого не станеться. Але у разі падіння та втрати сигналу знайти таку техніку буде дуже складно. У пошуках яскраві квадрокоптери таки мають перевагу. Тому добре обміркуйте цей момент, вирішіть, що важливіше.

Як висновок

Підсумовуючи, відзначимо, що хороший дрон, що ідеально підходить для полювання, повинен мати:

  • гарну акумуляторну батарею, що забезпечує безпілотнику щонайменше 30 хвилин польоту на одному заряді;
  • гарну камеру, якість зйомки якої відповідає вимогам власника;
  • систему повороту камери в 1 або 2 осях;
  • тепловізор, якщо полювання відбуватиметься в умовах обмеженої видимості;
  • хорошу систему стабілізації, достатню вагу, що забезпечує техніці стійкість до поривів вітру;
  • міцний корпус, стійкий до механічних пошкоджень;
  • можливість експлуатуватися за мінусової температури, якщо полювання відбуватиметься взимку.

Незважаючи на те, що ми окреслили основні критерії вибору квадрокоптера для полювання, кожен мисливець може дещо скоригувати список з огляду на власні побажання та потреби. Чим краще дрон буде адаптований під специфіку полювання в конкретному випадку, тим ефективніше воно виявиться.

Моделі дронів, відмінно підходять для полювання

Вирішивши купувати безпілотник, щоб брати його з собою на полювання, вам слід знати, що хороша модель, наділена необхідними функціями, оснащена тепловізором, коштує недешево - від 150 тис. рублів. Але це тільки орієнтовна цифра, тому що багато дронів обходяться навіть дорожче 500 тисяч.

Якщо говорити з конкретикою, то найбільш квадрокоптерами, що найбільш підходять для полювання, можна вважати:

  1. AC-650.
  2. DJI Inspire 2.
  3. DJI Phantom 3 Advanced.
  4. DJI Phantom 4 PRO.
  5. DS550.

Але окрім цих моделей є й низка інших варіантів безпілотників, вартих уваги любителів полювання.