В Україні до початку війни діяли обмеження на використання дронів. Сьогодні все змінилося, і здійснювати відео та фотозйомку за допомогою квадрокоптера можуть лише військові. Використання дронів без наявності відповідних повноважень є досить ризиковим. Неавторизований політ українськими військовими сприймається як диверсійний та загрожує життю оператора.

Які заборони набули чинності після початку війни?

Ще до початку війни в Україні діяло безліч обмежень щодо запуску в повітря безпілотників. Було заборонено здійснювати зйомку:

  • території природних заповідників; 
  • важливих державних об'єктів; 
  • атомних станцій;
  • гідроелектростанцій;
  • промислових та комерційних підприємств. 

Війна все змінила, і до вже існуючих заборон було додано низку нових. Сьогодні під заборону потрапило використання агропромислових дронів. Щоб використовувати дрон у сільському господарстві, необхідно звертатися до обласної військової адміністрації. Заборони застосування БПЛА були оприлюднені і СБУ. Будь-які польоти без отримання відповідного дозволу вважаються шпигунством з усіма наслідками.
Безпілотник, запущений у небо, може стати метою і буде збитий. А пілот, який здійснює управління, буде затриманий і притягнутий до відповідальності за статтями 109, 110, 111, 113, 114 КК. 

Як у воєнний час використовуються дрони

У березні 2022 року міністр цифрової трансформації України опублікував у своїх соціальних мережах офіційне звернення до DJI про те, що російські військові використовують коптери для коригування цілей. Система AeroScope дозволяє визначати місцезнаходження дронів.
Навіть у мирний час подібна технологія не викликала довіри. Сьогодні ж вона може перетворити власника безпілотника на живу мету. Росія може використовувати цю систему для запуску та наведення ракет.
Важливо відзначити, що DJI – китайська компанія. Дрони випущені цим виробником починаючи з 2017 року, здатні транслювати інформацію. Виявлення відбувається з допомогою спеціального приймача з відривом до 50 км. Є дані, що системи виявлення були відключені на території України, але вже відновили свою роботу.
Україна зажадала від DJI надати дані з безпілотників, придбаних у Росії, Лівані та Сирії. Але представники компанії стверджують, що не мають доступу до такої інформації.

Покарання за неавторизований політ у воєнний час

У разі порушення оператору, який керує безпілотником, може загрожувати штраф у розмірі від 1020 до 8500 грн. Якщо на карті пам'яті коптера зафіксовано колони ЗСУ, військовий чи важливий цивільний об'єкт, передбачено серйозніше покарання. Людина, яка оприлюднила цю інформацію, може бути позбавлена ​​волі на строк від 3 до 5 років.
За спостереження та розповсюдження даних про переміщення або направлення зброї країною загрожує термін від 5 до 8 років. При цьому варто зазначити, що впровадження воєнного стану не означає повної заборони на здійснення фото та відеозйомки. В Україні діє низка законів та нормативних актів, що встановлюють обмеження. І частина таких заборон передбачена законом «Про державну таємницю».
Дотримуйтесь безпеки та використовуйте безпілотниковий летальний апарат тільки після узгодження силових відомств. Якщо ви прийняли рішення купити професійний квадрокоптер, рекомендуємо звернути увагу на перевірені бренди, великий асортимент продукції, від яких ви знайдете на сайті «Wondertech».