Квадрокоптери щільно увійшли до сучасного життя. Це стало серйозним проривом у сфері інтелектуальних здобутків. Безпілотники нашого часу мають розширений функціонал, застосовуються в різних областях. Мобільні чотиригвинтові дрони найчастіше оснащені відеокамерою, бувають різних розмірів, активно використовуються у приватному, державному та комерційному секторах. Ключова особливість – переміщення повітрям. Розберемо докладніше, де можна використовувати квадрокоптери.

Іграшка для дорослих та дітей

Невеликий літальний апарат на радіокеруванні – мрія практично будь-якої дитини, а іноді й дорослої. Подібні іграшки викликають непідробне замилування. На ринок випускаються кишенькові моделі, які легко поміщаються в руці. Ними можна керувати в просторій кімнаті без ризику пошкодження меблів або апаратури.

Габаритніші варіанти коштують дорожче, важать більше. Підходять для запуску на відкритих майданчиках. Безпілотник може виконувати різноманітні функції у польоті, знімати фото- та відео. Важливо навчитися правильно керувати технікою і тоді розвага принесе море насолоди. Професійні моделі мають більшу швидкість, маневреність, тривалий час автономної роботи.

Квадрокоптер із вбудованою камерою

У продажу є дрони з камерою та без неї. Все залежить від потрібних функцій. Якщо техніка необхідна для фото- та відеофіксації, у переліку опцій має бути система FPV. Вона дозволяє переглядати відзнятий матеріал на смартфоні, ноутбуці, комп'ютері в режимі реального часу. Це дуже зручно, тому що користувач може коригувати процес зйомки під час польоту.

Дрон із камерою застосовується під час масових заходів, концертів, парадів, спортивних змагань, святкування приватних урочистостей (весілля, дня народження), корпоративу. Корисна річ для журналістів, відеооператорів, блогерів. Розширює спектр розважальних послуг – зйомка трюків на воді, повітрі тощо.

Вибравши відповідну за параметрами модель, користувач зможе створити унікальний контент для сайту, соціальних мереж, реклами.

Забезпечення безпеки

Відеоспостереження за комерційними або приватними об'єктами виходить на новий рівень. Крім камер, датчиків руху, в охоронних цілях застосовуються дрони. Апарати здатні "патрулювати" периметр, передавати картинку оператору. Техніка може бути доукомплектована тепловізорами чи приладами нічного бачення, що значно покращує функціонал.

Багато людей за допомогою коптерів вигулюють своїх домашніх вихованців. Актуально для приватного будинку. У сільському господарстві безпілотники використовуються для спостереження за худобою. Сучасні апарати роблять знімки полів, що допомагає моніторити дозрівання врожаю. Вносять добрива, обприскують, створюють 3D-картки. Це загалом економить час та кошти аграрія. Безпілотники здатні працювати за непередбачених погодних умов.

Військовий сектор та полювання

У сезон полювання квадрокоптери допомагають вистежити видобуток, дізнатися його звички, місця проживання, окреслити периметр. За допомогою апарата можна відсканувати та переглянути велику територію за короткий проміжок часу. У сучасних мисливців відпала потреба довго сидіти в засідці, вистежуючи звіра. Багато хто за допомогою дронів виманює видобуток з укриття, знімає тактику полювання, поведінку тварин.

Застосування коптерів в армії, для охорони державних кордонів, здійснення розвідувальних операцій, доставка боєприпасів є затребуваним та ефективним.

Порятунок життів

Що вміють безпілотники, то це шукати людей у ​​важкодоступних місцях – гори, океан, ліси. Допомагають пожежникам гасити вогонь. Можуть знайти людину, яка провалилася в печеру або потрапила під лавину. Для цього апарати оснащуються тепловізорами. Доставляють медикаменти для швидкої допомоги (дефібрилятор, ліки) в місця, де машина не може проїхати. Під час стихійного лиха за допомогою дронів постраждалим постачають засоби зв'язку, предмети першої необхідності. У майбутньому можливе транспортування тяжко поранених. Технологічні розробки ведуться у цьому напрямі не перший рік.

Наука

За допомогою безпілотників наукові організації проводять дослідження дикої природи, відстежують танення льодовиків, формують кліматичні прогнози. Високоточна апаратура сприяє вивченню проблеми глобальних пожеж. Дрони мають доступ до тих місць, де людина пройти не може. Широке застосування у біології, зоології, картографії. Коптери можуть збирати як інформаційні дані, а й зразки грунту, води. Деякі моделі оснащені спеціальними захватами для цих цілей.

Логістика

Багато серйозних компаній (наприклад, Амазон) інвестують у розробку безпілотників, які зможуть швидко доставляти товари покупцям. Йдеться про невеликі посилки, що мають малу вагу – книги, дрібна техніка, продукти харчування, медикаменти. Це перспективний напрямок. Ситуація ускладнюється щільною забудовою в деяких регіонах, особливостями законодавства, а також поки що не розроблено принципу взаємодії з літальними апаратами у вільній зоні.

Розвиток доставки товарів та вантажів у вигляді коптерів перебуває в етапі розробки у багатьох країнах. Але пошта Китаю вже запровадила подібні інновації у деяких своїх провінціях.

Квадрокоптери призначені для повітряних маневрів. Крім якісної начинки апарата, за пультом повинен стояти досвідчений пілот або функціонувати спеціально розроблене автоматичне програмне забезпечення. Хтось застосовує техніку як іграшку, розваги, інші використовують для зйомок вдалих кадрів. Є області, де безпілотник затребуваний у комерційних чи громадських цілях. У будь-якому випадку апарат відноситься до переліку корисних пристроїв.

Нижче наведено відео, на якому розказано популярні області застосування дрону.