Сьогодні вже нікого не здивувати безпілотними літальними апаратами – кожен бажаючий може придбати квадрокоптер та влаштовувати польоти на втіху. І що дуже важливо – є можливість спостерігати за світом із висоти польоту дрону, це забезпечує спеціальна система – FPV.

Що означає абревіатура FPV

Букви FPV – це скорочення слів First Person View, що означає – «від першої особи». Цей вислів асоціюється з поняттям у комп'ютерних іграх - "шутер від першої особи". В яких гравець сприймає картинку на екрані очима свого героя. У квадрокоптерах камера грає аналогічну роль - користувач сприймає сигнал, що посилається нею, бачить так, ніби сам знаходиться в цьому апараті над землею.

Сигнал надходить на пульт дрона або прямо в смартфон - на екрані відображається картинка, яку спостерігає квадрокоптер. І це не все – можна робити фото та навіть знімати відео. Це значно розширює функціональні можливості апарату, він здійснює польоти великі дистанції. Дальність перельоту обмежена простором, що потрапляє до зони бачення користувача.

Склад системи

У системі FPV 5 важливих складових:

  • камера;
  • передавач відеосигналу, від потужності якого залежить відстань дії самого сигналу - трансмітер з потужністю кілька одиниць або часткою ват;
  • монітор з ресивером – типу телевізора;
  • джерело живлення;
  • додаткова антена (якщо взяти конюшинну антену – з малопотужним трансмітером вона передаватиме на відстань до кілометра).

Можна придбати такий набір і вмонтувати його в безпілотник, а можна купити дрон, який вже укомплектований техзасобами для відеотрансляції. Камера може бути знімною або вбудованою. Монітор буває окремим чи перебувати у пульті управління.

Якщо ж набір встановлюється в квадрокоптер самостійно - знадобиться кабель. Беруть шнур, призначений для камери та передавача, та дроти для передачі сигналу. Камера та трансмітер повинні бути пов'язані один з одним. Камера, антена, джерело живлення та трансмітер монтуються в дрон.

Дуже зручні безпілотники, які транслюють відео на смартфон (планшет). Ними можна керувати прямо з цього смартфона або зробити його доповненням до пульта дистанційного керування. Мобільний додаток зазвичай застосовується для управління невеликих моделей середнього цінового сегмента.

Діапазон застосовуваних частот

Важливий критерій, що характеризує роботу FPV-системи – робоча частота, де функціонують передавач і приймач. Найчастіше застосовують частоту 5,8 ГГц - тому, що в цьому діапазоні працює невелика кількість пристроїв.

Моделі легко взаємозамінні – приймач та монітор може бути виготовлений однією компанією, камера – іншою. Виведення зображення на монітор комп'ютера або будь-якого андроїд-девайсу здійснюється за допомогою USB-плати відеозахоплення. Аналоговий сигнал має важливу перевагу – у нього хороша швидкість передачі зображення. Оцифрування найчастіше викликає затримку, тому змагання літальних апаратів виключені – через такі затримки немає картинки в реальному часі.

Важлива деталь – вмикати трансмітер без підключеної антени не можна – він просто згорить.

Також часто застосовують частоту 2,4 ГГц. Але в даному випадку не можна не врахувати факт сильної завантаженості цього діапазону, в ньому функціонують: пристрої Wi-Fi, системи «Розумний дім», пульти дистанційного керування та інше. А аналоговий сигнал дуже чутливий до перешкод, тому сигнал, найімовірніше, буде слабким, відповідно – нечітке зображення.

Як переглядати зображення з камер

Перегляд зображень, що подаються з камери, встановленої на квадрокоптері, можна здійснювати за допомогою різних пристроїв:

  • монітора;
  • FPV-окулярів.

Якщо застосовується монітор - він може бути, як окремий прилад зі спеціальними шторками з боків (вони забезпечують захист від світла, створюючи кращу видимість), або встановлюється у пульт управління.

Окуляри виглядають приблизно так само, як окуляри для віртуальної реальності. Насправді - це екран з лінзою, що забезпечує прекрасну видимість зображення, що надходить з камери.

FPV-системи актуальні до виконання різних завдань – наприклад, для розвідки обстановки за різних обставин, на риболовлі чи полюванні. І використовують ці системи не лише для безпілотників, а й для інших моделей на радіокеруванні.